Agykutatás hete Budapest:

Az agy energiája

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Budapest

A budapesti programok 2004 óta kerülnek megrendezésre három kiváló tudományos intézet közreműködésével: Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI), Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet (ELTE TTK), Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Intézet (TTK).

A budapesti helyszín főszervezőjének, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tevékenységének középpontjában idegtudományi alapkutatások állnak, így az idegi ingerület-átvitel, a tanulás és emlékezés, a viselkedés, az öregedéssel összefüggő és epilepsziás agyi károsodás, valamint a hormonkiválasztás központi és környéki idegrendszeri szabályozás kutatása. A kutatócsoportok multidiszciplináris megközelítési módot alkalmaznak, mely során különböző módszereket (anatómiai, elektrofiziológiai, neurokémiai és farmakológiai) ötvözik a legújabb eljárásokat. Az Agykutatás Hete alkalmából 2004 óta megrendezésre kerülő programok főszervezője Dr. Madarász Emília, aki idegi sejt- és fejlődésbiológia kutatásának szentelte életét.

Évről-évre más és más központi, agykutatással kapcsolatos téma köré építik fel előadásaikat, idén a „normális” és a deviáns viselkedés biológiai hátterének kérdéskörét járják körbe. Az aktuális tematika mellett a szervező intézmények minden évben olyan állandó programokkal is készülnek, mint a Viselkedés-tudományok játszóháza, Agyunk képekben – képek az agy szerkezetéről és működéséről, vagy tárlatvezetés az ELTE Biológiai Múzeumban. A látogatók nem csak előadásokat hallgathatnak meg, hanem ki is próbálhatnak különböző vizsgálati módszereket (agyhullámokkal irányított számítógépes játék, hazugság vizsgálat, kézremegés és egyensúly vizsgálat, szemmozgás vizsgálat).

A budapesti Agykutatás Hete rendezvény weboldala: Agykutatásnapjai KOKI

Milyen programok

közül válogathatsz?

 

  • Előadás
  • Laborlátogatás 
  • Podcast

Előadások

Hogyan vizsgáljuk az idegsejtek elektromos aktivitását

Dr. Szűcs Attila (ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszék)

 

Kerekasztal beszélgetés: Mit csinál az agykutató?

Dr. Varró Petra (ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszék)      

Podcast elérhetősége: https://ttk.elte.hu/agykutatas2021

Az agy energiája

Március 17-én, 15.00 on-line (zoom) előadás

Prof. Tretter László (SE Biokémiai Intézet )    

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 931 1593 7837Passcode: 258810

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Az agyutatás hete sorozat programjainak mindegyike ingyenes.

Mivel programjaink akár kisiskolások számára is élvezhetők, ezért örömmel vesszük iskolák, osztályok jelentkezését is!

Ne maradj le! Kísérd figyelemmel programjainkat!

Ismerd meg az agy működését!