Köszöntő

Köszöntöm Önt a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete által koordinált Agykutatás Hete weboldalon, az országos rendezvény szakmai koordinátoraként. 25 évvel ezelőtt indította útjára ezt a programot a DABI (Dana Alliance for Brain Initiatives), valamint az EDAB (European Dana Alliance for the Brain), s jelenleg a DANA Foundation koordinálja azt. 1996-ban az USA 160 neurobiológiai kutatásokat folytató intézete vett részt benne az induláskor.

Magyarországon a Magyar Idegtudományi Társaság jóvoltából lett évről évre népszerűbb ez a programsorozat, mely mára Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is keresett, értékes tudománynépszerűsítő funkciót tölt be. Pécsett Dr. Kemény Ágnes egyetemi docens (PTE ÁOK Biológiai Intézet) kitartó munkájának köszönhetően honosodott meg a rendezvény. Ugyanakkor nem csak az egyetemek privilégiuma a részvétel és programszervezés, hanem kutatóintézetek és gimnáziumok, civil szervezetek és műhelyek is helyet kapnak az agykutatást bemutató eseményben, nem csak orvosi, neurobiológiai fókusszal.

Pécsett 2020-ban az agyműködés és a digitális világ kapcsolata kerül a középpontba, de hangsúlyos szerepet kap a döntéshozatal mechanizmusa, az agyhullámok zenéje, a függőség kialakulása, s a függők kezelése, s a függőség társadalomra gyakorolt hatásai is. Agyunk működése nem pusztán biológiai szempontból vizsgálható, a meghozott döntések egész életünkre befolyással bírnak, s sokszor hatnak a társadalom egészére is. Ezt a sokszínűséget kívánja bemutatni a Brain Awareness Week, s örömmel invitálom Önt programjainkra, vegyen részt bennük, s ismerje meg agyunk csodálatos világát érthető előadások formájában!

Prof Dr. Sík Attila

Intézetigazgató

Pécsi Tudományegyetem
Általános Orvostudományi Kar
Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

Ne maradj le! Regisztrálj programjainkra!

Ismerd meg az agy működését!